- Autor: Martin Pavek
- Doba přípravy (min.): 50
- STOB recept
- Porce: 2.00
Upozornění: Konzumace syrových ryb se nedoporučuje v těhotenství, u dětí nebo citlivých osob (se sníženou imunitou). Zdraví jedinci se nemusí syrových ryb obávat, je ale třeba vybírat čerstvé ryby z osvědčených a důvěryhodných zdrojů.
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Paprika červená | 100 |
Mango | 100 |
Limetka | 25 |
Citronová šťáva | 25 |
Cibule šalotka | 25 |
Treska (syrová) | 150 |
Dochucovadla:
chilli, koriandr
Energetická hodnota celkem: 1053 kJ
Bílkoviny (g): 30,
Tuky (g): 2,
Sacharidy (g): 29,
SAFA (g): 1,
Cukry (g): 20,
Vláknina (g): 6,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 527 kJ
Bílkoviny (g): 15, Tuky (g): 1, Sacharidy (g): 14.5, SAFA (g): 0.5, Cukry (g): 10, Vláknina (g): 3, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Čerstvou rybu omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky (cca 1-2 cm). Pro přípravu lze využít jakoukoli bělomasou rybu (mořský vlk, platýs, treska), případně i lososa, podmínkou však je, aby byla ryba opravdu čerstvá a z důvěryhodného zdroje. K rybě přidáme na jemno nakrájenou šalotku a zalijeme větším množstvím citronové a limetové šťávy, tak aby byly všechny kousky ryby ponořené ve šťávě. Necháme cca 30 min odpočinout (kyselina citronová způsobí tzv. denaturaci bílkovin a maso se "uvaří" za syrova). Papriku a mango očistíme a nakrájíme na kostičky a přidáme k rybě. Na závěr dochutíme solí, chilli a čerstvým koriandrem. Podáváme s žitným knäckebrotem nebo čerstvým pečivem.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Můžete se k tomu prosím vyjádřit ?
Zde to platí stejně jako u tataráku - je potřeba mít maso z důvěryhodných zdrojů a pak si myslím, že není třeba se toho obávat. Ale pochopitelně u citlivých osob, nebo právě u těhotných, bych volila raději tepelně upravené maso.